Det finns ett första för allt. Många gånger kan detta påstående väcka associationer till stora historiska uppfinningar och upptäckter. Det talas om eld, hjulet, ångmaskinen, elektriciteten och sådant. Få tänker dock på att det fanns en tid innan fönsterputs. Det är detta vi ska dyka in i nu.

Historien, ska sägas, har ingen förankring i verkligheten.

Leonard var trött på smutsiga fönster. Det var det enda han sett i sitt 43-åriga liv. Oavsett om det var på fabriken eller i hemmet. Smuts och kladd överallt. Han avskydde det. Han avskydde det så mycket att han en tag tog en trasa med vilken hans fru torkad golvet. Den var fortfarande fuktig och han gick fram till fönstret och torkade. Det blev bättre. Han visste inte där och då att han just genomfört historiens första fönsterputs. Hur skulle han egentligen kunna veta? Fönsterputs var ju ett ord som inte ens var påkommet ännu.

Han var inte helt nöjd med resultatet av det som skulle visa sig vara både hans och mänsklighetens första fönsterputs. Han klurade på hur situationen skulle kunna bli bättre. Tillslut kom han på. Han skulle ta stegen som hushållen i rucklet delade på. Sedan skulle han klättra upp på den och utföra fönsterputs även på fönstrets utsida. Där måste det trots allt finnas än mer smuts. Mycket riktigt.

Han putsade och putsade. Mycket kol-spill från fabriken hade tagit sig ner i hörnen på fönstret. Fönsterputsen fortsatte i ungefär 15 minuter. Det var ingen idé att genomföra någon slags halvmesyr, påminde han sig. Därefter backade han någon decimeter, såg över fönstret och bedömde sin fönsterputs. Sedan gick han in för att se resultatet på första parkett.

Det blev oerhört tydligt hur fönsterputsen gjort skillnad. De övriga tre fönstren i lägenheten var nämligen fortsatt smutsiga och resultatet var ögonbedövande – om detta nu är ett ord. Hans fru kom hem och tappade hakan när hon fick se resultatet.

  • ”Vad.. Vad har du gjort?” sa hon när hon tittade bort mot det nordligaste av boendets glas.
  • ”Jag.. Fönsterputs, antar jag. Jag vet inte vad vi ska kalla det. Jag torkade fönstret på utsidan och insidan, och titta.”

Han hämtade trasan och visade allt som fångats på den. De tittade på varandra, vände blickarna mot fönstret varpå historiens första fönsterputs ägt rum. Här fanns pengar att tjäna, det förstod dem båda två.